Homokszórás

Homokszórás

A homokszórás

a közismert neve annak az eljárásnak, ahol apró mm-nél kisebb szemcsék és magasnyomású levegő segítségével különféle felületeket tisztítanak. Alapvetően szemcseszórásról van szó, de kezdetbenben főként homokot használtak. Manapság a szóróanyagok széles palettája hozzáférhető, mind fajtában, mind szemcseméretben. A homokfúvás technológiája elsősorban rozsdátlanításra, festékeltávolításra, fémfelületek megtisztítására szolgál. Festés, galvanizálás esetén a felület-előkészítés alapja a szemcseszórás. Szinte minden fújható. A fémeken kívül fa, tégla, kő, műkő felületek is tisztíthatóak

A homokszórás
Homokfúvás eljárások

Az eljárásnak több fajtája létezik. Van kültéri, beltéri, kamrában végzett. Alkalmazható szárazon, de egyes esetekben lehetőség van nedves formában is alkalmazni. A száraz eljárás nagy porral jár. A szóróanyagok eltérő fajtái és változó szemcseméretük a szórt felületet ért koptató hatásban és a felület alakváltozásában játszik szerepet. Üveggyöngy használatával például igen szép látványt nyújt a megszórt munkadarab.

A magasnyomású légáramba kerül a szóróanyag (leegyszerűsítve hasonló, mint a festékszórás, csak a nyomás jóval magasabb és a festék helyett itt szóróanyag kerül a szórópisztolyba). A szóróanyag a szórópisztolyon és fúvókán át nagy sebességgel a szórandó tárgy felé repül, ahol becsapódik és koptatja a felületet.

Szennyezet felület megtisztítására van szüksége?

Rozsdás, erősen szennyeződött felületek tisztítását vállaljuk, nagy nyomású homokfúvással. 
Keressen minket bizalommal!

Száraz homokszórás

Az eljárás nagy porral jár. A szemcsék nagy sebességük miatt súlyos sérüléseket okozhatnak, ezért védőruha szükséges az eljárás során. Zárt kézi kamrában elég csak a kezek védelme. Teremben, vagy kültéri szórásnál a teljes testet fedő védőruházatra és tiszta levegő ellátással rendelkező védősisakra van szükség.

Nedves homokszórás

A száraz eljárással szemben itt nagynyomású vízzel keverik a szóróanyagot, így csökkentve a porképződést. Leginkább kültéri szórás esetén alkalmazzák, alapvetően festék, szennyeződés eltávolításra.

 

A homokfúváshoz alapvetően szükséges eszközök:

  • Kompresszor
  • Levegő puffertartály
  • A nyomásnak megfelelő csövek
  • Szórópisztoly
  • Az adott feladathoz megfelelő fúvóka
  • Szóróanyag tartály
  • Homokszóró kamra (kültéri szórás esetén teljes testet fedő védőruha, tiszta levegőellátással rendelkező védősisak)
  • Légelszívó
  • Védőfelszerelések