Kényszertakarítás

Kényszertakarítás

Kényszertakarítás, fertőtlenítés

Az évek alatt voltak eseteink ahol 1-1 lakó miatt kényszertakarítást kellet elrendelnie például az Önkormányzatnak, mert mentálisan sérült emberek gyakran válogatás nélkül halmoztakk fel mindent a lakásukban. Ilyenkor rendőrség vagy katasztrófavédelem közremükődése is előfordult!

Mentális betegségben szenvedő emberek hónapok, évek alatt nagyon sok dolgot képesek hazahordani a lakóhelyükre, amelyek már közegészségügyi veszélyt is magukban rejthetnek Bogarak. kártevők megjelenése, bomló ételmaradékok. A legtöbbször a szomszédok bejelentésére válaszként az ÁNTSZ és/vagy az Önkormányzattól a Jegyző rendelte el az érintett lakóhely kényszertakarítását.

Mostanra azonban már nem tartozik ezeknek a hatóságoknak, Jegyzőknek a hatáskörébe ezen helyzetek kezelése, rendezése!

 

Kényszertakarítás, fertőtlenítés

Kényszertakarítás menete

A takarítás során első lépésként felmérjük a takarítandó helyszínt, majd a megrendelővel folytatott megbeszélés során pontosan meghatározzuk, milyen dolgokat, szemetet, lomot, fertőző és/vagy veszélyes hulladékot kell eltávolítani a területről.

Az eltávolítás során gondoskodunk a hulladék megfelelő csomagolásban történő elhelyezéséről, illetve engedéllyel rendelkező lerakóba/égetőbe történő szállításáról, ennek adminisztrációjáról. A takarítás részét képzi a szennyezett felületek megtisztítása, átmosása, fertőtlenítése, hidegködképzővel és/vagy ózongázzal, igény szerint tisztasági festése. Az ingatlan és környezete állapotának helyreállítása.

Fontos tudnivalók a kényszertakarításról

Fontos tudnivalók a kényszertakarításról

A kényszertakarításról a hatóságok csak akkor tudnak intézkedni, ha előbb bejelentést kapnak. Ekkor egy helyszíni kiszállás során felmérik a bejelentés valóságtartalmát. A szemle során azt vizsgálják, hogy az állapot veszélyese közegészségügyi szempontoból, esetlegesen elszaporodott rovarok, rágcsálók jelen vannak-e?

Az ingatlan tulajdonosa, vagy használója közigazgatási eljárásban kötelezhető a fertőzésveszély megszűntetésére, ha erre nem reagál, akkor a hatóság elrendelheti a kényszertakarítást. A kényszertakarítás költségét áthárítják a terület tulajdonosára, vagy használójára. Ha az áthárított költséget sem fizetik ki, akkor az ráterhelhető az ingatlanra.

Olyan eset is lehet amikor a lakók összefogva magzkra vállalják a takarítás költségeit!

A hatóságok általában a bejelentést követő 30 napon belül vizsgálják meg a bejelentés valóságtartalmát, s amennyiben az valós, 3 napon belül intézkednek a kényszertakarítás elrendeléséről.

 

Amennyiben ilyen jelegű munkára van szüksége lépjen kapcsolatban velünk és keressen minket valamelyik elérhetőségünkön!

Kapcsolat: Tel: +36 70 466 5906 vagy info@extremtakaritas.hu

Kényszertakarítás