Ózongenerátorozás a Koronavírus ellen

Ózongenerátorozás a Koronavírus ellen

COVID-19 fertőtlenítés

Az utóbbi időkben sokat lehetett hallani arról, hogy az ózon a koronavírus egyik legádázabb ellensége. Ózonos fertőtlenítést alkalmaznak például a hazai mentőautókban, a fővárosi tömegközlekedési eszközökön, a vonatokon és buszokon is ily módon védekeznek a fertőzés továbbterjedése ellen. Arról viszont eddig keveset olvashattunk, hogy pontosan hogyan lehet hatásos az ózon a COVID-19 ellen, és hogy hogyan is működik a gyakorlatban egy ózongenerátor.

Egy mondatban összefoglalva így hat az ózongáz a koronavírusra: az ózon szabadgyök hatása révén roncsolja a vírus lipidburkának kémiai kötéseit, ily módon tönkreteszi a lipidburkot – a vírus elveszíti fertőzőképességét, inaktiválódik.

 

Ózongenerátor

Pillanatszerűen hatástalanít

A témával kapcsolatban megkerestük Duda Ernőt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének virológus professzorát, aki a könnyebb érthetőség kedvéért először a vírus felépítéséről és működéséről árult el néhány részletet.

"A vírust egy zsírszerű anyagokból (lipidekből) és fehérjékből álló membrán veszi körül. Ennek szerkezete elengedhetetlenül szükséges a fertőzéshez: az egyik fehérje kötődik a nyálkahártya sejtjeink felszínén található ACE2 fehérjénkhez, majd a vírusfehérje kiváltja a sejt- és a vírus membránjának összeolvadását. Így kerül a vírus örökítőanyaga a sejtünkbe, ahol el tudja indítani a vírus szaporodását és a sejt pusztulását. A vírusmembrán összetétele nagyon hasonlít a sejtmembrán alkotóihoz, hiszen a vírus onnan szerzi be a szükséges nyersanyagokat" – nyilatkozta a professzor.

"A lipidek egy része telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek oxigén jelenlétében károsodnak, ózon jelenlétében pedig peroxidálódnak, ami a fizikai tulajdonságaikat is alapvetően megváltoztatja. De a fehérjék is érzékenyek az oxidációra, szerkezetük teljesen átalakulhat. A vírus oxigén jelenlétében – különösen ha a nyálcseppek kiszáradnak – rövid időn belül veszít fertőzőképességéből. A radioaktív izotópokhoz hasonlóan a körülményektől függő féléletidővel folyamatosan inaktiválódik. Ezt a folyamatot az ózon rendkívül felgyorsítja, pillanatszerűen hatástalanítja a vírust" – tette hozzá Duda Ernő, aki azért arra is figyelmeztetett, hogy az ózonnal nagyon óvatosan kell dolgozni, mert a tüdőhólyagocskák sejtjeinek membránja a vírusmembránhoz hasonlóan érzékeny, nagyon alacsony ózonkoncentrációtól is károsodik.

Forrás: https://u-szeged.hu/mediafigyelo