Szellőző tisztítás

Szellőző tisztítás

Avagy hogyan és miért kell rendszeresen tiszítani a szellőztető rendszereket?

A társasházak esetében a központi szellőzőrendszer tisztítása elengedhetetlen, mert a zsíros por, a kosz nagyon könnyen megtapad a csatorna falakon. A szellőzőcsövek tisztításával van hogy évtizedekig nem foglalkoznak a társasházak, így ezek könnyedén okozhatnak egészségügyi próblémát illetve tűz esetén tovább ég rajtuk a szennyeződés.

A 14 méternél magassab függőleges ágakat 4 évente szükséges felülvizsgálni, tisztítani!

A szellőzők állapotáról előtte és utána is videókat, fényképeket készítünk egy 40 méteres optikai kamerával! 

54/2014. (XII. 5.) BM rendelet [ OTSZ ] az Országos Tűzvédelmi Szabályzatból:

"A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint melegkonyhás vendéglátó hely és melegkonyhás vendéglátó üzlet szellőző, szagelszívó rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 4 évente, melegkonyhás vendéglátó hely és melegkonyhás vendéglátó üzlet esetében évente tisztítani, és annak elvégzését írásban igazolni kell."

 

A szellőző tisztítás azon feladatok közé tartozik, amelyekről időnként meg is feledkezünk. És ez a jobbik eset, ugyanis sok esetben nem csak hogy elfeledkezünk róla, hanem soha eszünkbe sem jutott. Pedig …

Magyarországon több mint 780 000 paneltechnológiával épült (az utóbbi kb. 40 évben) lakás használunk ezért azt lehet mondani, hogy kb. minden ötödik magyar ilyen típusú lakásban él ma Magyarországon.

A lakásokat úgy építették meg hogy a használt levegő és vele együtt a kellemetlen szagok és illatok, a főzésből származó zsírkorom és pára egy függőleges csövön keresztül távozik el a szellőzőrendszer segítségével. Általában a lakásokban ez a szellőzőnyílás a fürdőszobákban, WC-kben és a konyhában található meg.

Miért veszélyes az elkoszolódott szellőztetőrendszer?

  • Tűzesetek - tüzek gyorsabb és könnyebb terjedése
  • Légúti megbetegedések
  • Kellemetlen szagok felgyülemlése
  • Lakások párásodása
  • Gombák elszaporodása
  • Élősködők elszaporodása (a rovarok nem szeretik a huzatot)

Továbbá azt sem szabad elfeledni hogy a felgyülemlett kosz és por légúti panaszokat okozhat illetve asztmás megbetegedésekhez is vezethet.

Érdemes azt is hozzátenni hogy sok lakóház tetején a levegőt mozgató elszívó motorokat és ventillátorokat kikapcsolják takarékossági vagy éppen zajos üzemlési szempontok miatt. Ettől viszont a koszos, poros és zsíros réteg nem szünik meg a szellőztető csövek falán.

Arról se feledkezzünk meg tisztítatlan csövek miatt a légcsatornában a kellemetlen szagok is jobban megmaradnak!

Hogy történik a szellőző tisztítás?

A szellőző rendszer tisztítás általában felülről történik olyan módszer segítségével amikoris a szárazkefe forgó feje által felszabadított port egy nagyteljesítményű elszívó segítségével (melynek csövét a kefével együtt szintén elhelyezzük a szellőzőrendszerben) speciális porzsákokba gyűjtük össze.

Az itthon elterjedt paneltechnológiának köszönhetően a szellőzőrendszer tetején elhelyezkedő szellőző motorokat típusoktól függően időnként elég csak felhajtani néha viszont szerelni is kell.

Megtisztítjuk a ventilátor lapátokat illetve kiszedjük és kitakarítjuk a szűrőbetéteket.

Ezután jön a már fentebb leírt módon a szellőztető csőrendszer megtisztítása. A folyamat végén visszaszereljük a szellőző motorokat és újra üzembe helyezzük őket.

A szellőzőrendszer csöveit tűzvédelmi okokon túl egészségügyi szempontok miatt is fontos tisztán tartani. Arról nem is beszélve hogy így időnként (takarítás nélkül) akár nem kívánatos vendégek (rovarok) is megtelepedhetnek bennük.

Egy speciális kamerarendszer segítségével előtt és után is feltérképezzük a szellőztető rendszer állapotát. Itt pontosan látjuk hogy mennyire volt szennyezett előtte és mennyire sikerült megtisztítani az egészet. A kamerarendszernek köszönhetően azt is észrevesszük hogyha szellőztető rendszerben valahol hiba található. 

Mennyi időnként érdemes tisztítani a szellőztetőrendszert?

Azt javasoljuk hogy legalább 3–5 évente érdemes tisztítani minden ház szellőztető rendszerét. A tisztítás lakásonként maximum pár 1000 Ft-ba kerül viszont nagyban növeli az ott lakók komfortérzetét és biztonságát.

A szellőztető tisztítás terén cégünk munkatársai már nagy tapasztalattal és rutinnal rendelkeznek, ennek köszönhetően Ön biztos lehet benne, hogy szakszerűen és lelkiismeretesen végezzük a feladatunkat.

Szellőző tisztítás

Hol vehető igénybe a szellőző tisztítás, mint szolgáltatás?

Állunk rendelkezésére az ország egész területén és a határ menti városokban is. Hozzáértő csapatunk minden eszközzel és tudással rendelkezik ami ahhoz szükséges, hogy a szellőztető tisztítás feladatát elvégezzük, keressen minket bizalommal. A légcsatorna tisztítással kapcsolatos kérdéseire is örömmel válaszolunk, keressen fel bennünket elérhetőségein valamelyikén.

Kapcsolat: Tel: +36 70 466 5906 vagy info@extremtakaritas.hu

Szellőző tisztások videó